Viacerí zamestnávatelia sú za dlhšie testovanie vedúcich pracovníkov

30.03.2011 Vranov nad Topľou

Hencovce/Michalovce 30. marca (TASR) - Súčasťou návrhu novely Zákonníka práce je viacero zmien. Jedna z nich sa týka napríklad skúšobnej lehoty pre zamestnancov prijatých do vedúcich pozícií, ktorú ministerstvo práce navrhuje predĺžiť zo súčasných troch na šesť mesiacov. V prípade manažérov nie je totiž podľa rezortu práce vždy jednoduché vyhodnotiť ich schopnosti počas troch mesiacov.
Andrea Hajdúchová z mediálneho odboru Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR dodala, že výsledky ich práce sa niekedy ukážu až po dlhšom čase. Obdobie skúšobnej lehoty pre bežných zamestnancov sa má aj po prijatí novely zachovať na úrovni troch mesiacov.
Dlhšie testovanie zamestnancov je podľa niektorých zamestnávateľov na východe Slovenska dôležité. Vedúci obchodného oddelenia spoločnosti Michatek Stephan Dörfler konštatoval, že skúšobná lehota tri mesiace na posúdenie nového zamestnanca vo vedúcej pozícii je veľmi krátka na to, aby sa kandidát a firma zladili.
\"Po troch mesiacoch nie je väčšinou ani ukončené zapracovanie nového zamestnanca a už vôbec nemôže preukázať svoje schopnosti,\" poznamenal zástupca spoločnosti s nemeckou majetkovou účasťou, ktorá sa pri Michalovciach zaoberá napríklad produkciu domácich spotrebičov a ďalších komponentov z rôznych druhov materiálu.
Projektová manažérka pre ľudské zdroje drevospracujúceho podniku Bukóza Renáta Horňáková TASR informovala, že predĺženie skúšobnej lehoty môže byť prínosom tak pre zamestnanca, ako aj zamestnávateľa. \"Sme spoločnosťou so zložitou chemickou výrobou a za tri mesiace v mnohých hlavne manažérskych pozíciách nie je možné spoznať všetky procesy do hĺbky. Z toho vyplýva, že po uplynutí tejto lehoty je vo viacerých prípadoch ťažké posúdiť prínos nového zamestnanca pre spoločnosť,\" vysvetlila Horňáková.
Zároveň dodala, že a. s. Bukóza Holding so sídlom v Hencovciach (okres Vranov nad Topľou) vníma pozitívne aj ďalšiu plánovanú novinku Zákonníka práce súvisiacu so zmenami v reťazení pracovného pomeru na čas určitý. Zamestnávateľ by mal po novom možnosť predĺžiť takýto pomer celkovo trikrát, a to v rámci troch rokov. \"Tento bod vítame, keďže nám umožní v prípade zmien v našom odvetví pružnejšie reagovať na pracovnom trhu,\" uzavrela Horňáková.
 

Vyberte región